Een avond bij de AB*…

“Hallo, mijn naam is Evan en ik ben verslaafd aan BBC-kookprogramma’s”
Zaal: “Hallo Evan”.
“Ik heb deze week al zo’n 10 uur kookprogramma’s gekeken, en het is nog niet eens vrijdag”

Een golf van ontzetting is hoorbaar als de zaal als met één mond naar adem hapt. Een vrouw, geflankeerd door twee lege stoelen, barst als een loopse zeehond in huilen uit. Een enkeling op de eerste rij grijnst slechts, maar met een verbetenheid alsof ze dat net té rosé stukje kalfsvlees proberen weg te slikken. “10 uur….amateur”, klinkt het tussen de met spinazieslierten gelardeerde tanden van één van hen door, terwijl hij ongemakkelijk op zijn stoel wiebelt, omdat die toch een stuk minder comfortabel is dan de door noeste passiviteit ingesleten zitgeul in zijn nabuco-hoekbank.

“Ik had nog twee afleveringen van Masterchef van afgelopen week op de recorder staan”, begin ik de verplichte Opsomming der Schaamte, waartoe Liesbeth ons wekelijks verplicht. Liesbeth “wij-hadden-vroeger-geen-televisie, wij-práátten-met-elkaar”. Het is wellicht daarom dat haar ouders uit elkaar gingen toen ze twaalf was en haar vader bezweek voor het doorrookte stemgeluid van de lokale radionieuwslezeres. Maar ik dwaal af. “…En daarna wilde ik natuurlijk bijblijven. Maandagavond begon het met Great British Menu. De finaleweek. Een voorgerecht, visgerecht, hoofdgerecht en dessert…” Liesbeth schudt haar hoofd ten teken dat ik mezelf moet vermannen.

“…Direct gevolgd door Paul Hollywood’s Bread. Wat tegenviel, maar om nu weg te zappen… En het was de tweede aflevering. Dus ik heb maar snel de eerste gedownload om te kijken of die beter was. Dinsdagavond opnieuw Great British Menu. Snel even de Wikipedia-pagina’s van de ‘food critics bekeken’. Daarna de Great British Bake Off, Easter Masterclass. En ’s nachts nog een stukje van de Mary Berry-story. Wat een vrouw. Weet je dat ze haar loopbaan begon door recepten te bedenken voor een Nederlandse zuivelfabrikant?”

Liesbeth schraapt opstandig haar keel. Het is niet de bedoeling dat ik de verslaving der anderen aanwakker. Immers. “Woensdag weer Great British Menu, ditmaal gevolgd door Masterchef. God, wat zijn die kandidaten toch pijnlijk onzeker. En wat is die Gregg Wallace grappig. Logisch dat ie zo vaak getrouwd is”. Bevestigend geknik van twee zwijmelende vrouwen op de tweede rij. “Ja, en toen donderdag nog een keer Great British Menu en Masterchef.” Een stilte valt, ik hoor de klok tikken op de achtergrond, als een kookwekker die onverstoorbaar als een royal guard het verzengende paleis (30 minuten op 180 graden) van de merengue bewaakt. “Maar zaterdag stop ik. Na Saturday Kitchen Live.” Een enkeling in de zaal knikt hevig, alsof hij de beurre blanc opklopt in zijn frontale hersenkwab. Want ook hij stopt zaterdag.

“Goed zo Evan. Nou, laten we hopen dat het volgende week wat beter gaat”, zegt Liesbeth, met de arrogante oogopslag van John Torode, de strenge trekken van Michel Roux jr en de warme uitstraling van Marcus Wareing.

Vakantie, daar denk ik aan, terwijl de oogappel van de juf trots vertelt hoe hij het bij twee afleveringen ‘GBM’ en één Masterchef heeft weten te houden. Weet je wat me mooi lijkt? Marlow, Buckinghamshire, Engeland. En als ik er dan toch ben, wip ik misschien even binnen bij de Hand & Flowers, de gastropub van Tom Kerridge, die de meest verrukkelijke……

Zucht. Ik heb een probleem.

* Anonieme BBC-kookprogrammaverslaafden

Uit privacyoverwegingen is de naam van Liesbeth gefingeerd

6 gedachten over “Een avond bij de AB*…

  1. Heb je mijn vrouw ook in de zaal ernaast gezien bij de All Cooking Programmes Anonymous?
    Leuke blog!

    (alleen zou ik de wame uitstraling nog een ‘r’ geven. Klaar, nou ga ik ook niet meer zeiken 🙂 )

  2. Ha Gerhard,

    Dank voor de correctie. Na een half uur blindstaren op waar ik nou die ‘r’ vergeten was in ‘uitstraling’ heb ik ‘m gevonden :). Ik kwam je vrouw inderdaad tegen, ze stond in een hoekje te zoenen met Rudolf van Veen. Groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *